Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz ramazan ayı nedeni ile denetimlerini sıklaştırdı. 28 haziran tarihinde İl Müdürümüz, İl Müdür Yardımcımız ve Gıda Kontrol Ekipleri denetime çıkarak lokanta ve tatlıcıları sıkı denetimden geçirdiler. Yapılan denetimlerde hijyen kurallarına uymayan iş yerlerinde gerekli işlemler ve uyarılar yapıldı.
5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında tüm gıda işletmelerinde risk esasına göre tüketici menfaatlerinin ve halk sağlığının korunması ile haksız rekabetin önlenmesi amacıyla İl Müdürlüğünce resmi kontrol görevlileri tarafından rutin denetimler yapılmaktadır. Halkın ramazan ayında sağlıklı ve güvenilir gıda tüketebilmesi için rutin olarak yapılan denetimler hız kesmeden program dâhilinde Ramazan ayı ve bayram öncesi artan talep ve gıda arzına bağlı olarak yoğunlaştırıldı.
Pide fırınları ve ekmek fabrikaları, toplu tüketim yerleri, yemek fabrikaları, lokanta ve restoranlar başta olmak üzere, tüm gıda üreten ve satan işletmelerde denetimler gerçekleştirildi.
Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü gıda kontrol görevlilerinin yanı sıra İl Müdürü Mustafa Ertan ATALAR, İl Müdür Yardımcısı Mehmet HÜSEYİNOĞLU ile Gıda ve Yem Şube Müdürü Dr. Berna DUMAN AYDIN'ın da katılımıyla gerçekleştirilen denetimlerde İl Müdürü ATALAR: "Gıda denetimlerinin hassas bir konu olduğunu ve en iyi gıda denetçisinin vatandaşın kendisi olduğunu, sağlıklı ve güvenilir gıda tüketim alışkanlığının küçük yaştan itibaren ailede başladığını" dile getirdi.
Ayrıca "gıda güvenilirliğinin sadece üretimde kullanılan hammaddeye ve üretim tekniğine bağlı olmadığını, aynı zamanda işletmede çalışan personelin kişisel hijyeninin de çok önemli olduğunu" vurguladı.
Denetim esnasında gıda kontrol görevlilerince işletmelerin işletme kayıt belgelerinin olup olmadığı, fiziki ortamları, asgari teknik ve hijyenik şartları ile üretilen ürünlerin gıda mevzuatına uygunlukları kontrol edilmiş olup işletme sahibi ve çalışanlarına gıda güvenliği, personel hijyeni vb. konularda bilgilendirme yapıldı.
İl genelinde İl Müdürlüğü kontrol faaliyetleri hız kesmeden devam edecek olup, olumsuz durumlarda vatandaşların Alo 174 Gıda Hattını aramaları gıda güvenilirliği ve tüketici menfaatleri açısından büyük önem arz etmektedir.