2017 yılının ilk günlerinde tüm il genelinde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü koordinasyonunda, gıda güvenilirliğini arttırmak ve tüketiciyi bilinçlendirmek amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünde görevli 48 Gıda Kontrol Görevlisi tarafından 06 Ocak 2017 Cuma günü akşam saatlerinde başlayan ve 07-08 Ocak 2017 tarihlerine denk gelen Cumartesi - Pazar günleride devam eden ve kasap, lokanta, dönerci, fast food, market gibi et ve et ürünleri satışı yapılan tüm toplu tüketim ve satış işletmelerine yönelik taviz verilmeksizin denetimler gerçekleştirildi. Jandarma ve emniyet birimlerince de (yol kontrolleri, denetimlere eşlik v. b.) desteklenen haftasonu denetimlerinde toplam 479 işletme, işletme kaydı, ürünün mevzuata uygunluğu ve hijyen açısından kontrol edildi. Denetimi yapılan işletmelerde 143 üründen (kıyma, lahmacun harcı, kebap harçları, döner, etli yemekler v.b.) mevzuata uygunluğunu kontrol etmek amacıyla numune alınarak laboratuvara gönderildi. Gıda denetimleri mesai mefhumu gözetmeksizin 7/24 devam edecektir.
Ülkemizde de taklit ve tağşiş yapan işletmelerin teşhir edilmesi, kayıtsız işletmelerin kayıt altına alınması için çalışmaların artması ve ALO 174 ihbar hattının hizmete girmesi ile gıda güvenliği alanında geçtiğimiz yıllara göre önemli gelişmeler yaşanmaktadır.
Türkiye'de gıdaya ilişkin risklerin ortadan kaldırılmasında yasal düzenlemelerin, uygulamaların ve denetimlerin yeterli; gıda tehlikelerine yönelik patojen mikroorganizma ve kimyasal kalıntı analizleri ve risk değerlendirmelerinin etkin yapılması; kişisel hijyen ile ilgili olarak gıda üreticilerinin ve çalışanlarının eğitilmesi önemli rol almaktadır. Üreticiler gıda üretiminde gıdada var olacak tehlikelerin (fiziksel, kimyasal ve biyolojik) halk sağlığı üzerindeki etkileri konusunda eğitilmeli ve gıdalarda olabilecek tehlikelere yönelik olarak mutlaka tüketim aşamasında analizler yapılmalıdır.
Bir diğer önemli nokta da, güvenli gıda üretmek kadar tüketicilerin de gıdaları güvenli bir şekilde nasıl tüketeceklerini bilmeleri ve bu yönde bilinçlendirilmeleridir. Aksi halde sadece güvenli gıdaları üretmek ve tüketiciye bu gıdaları ulaştırmak için her türlü yasal düzenlemeleri yapıp bunları harfiyen uygulamak ve denetimini yapmak, gıda kaynaklı hastalıkları önlemede tek başına yeterli olmaz. Tüketicilerin bilinçlendirilmesinin de en önemli hususlardan olduğu unutulmamalıdır.