Kişi başı süt tüketiminin az olduğu Türkiye'de süt tüketimini ve süt içme alışkanlığını artırmak için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliğinde 2012 yılında ülke genelinde başlatılan 'Okul Sütü Akıl Küpü' projesi uygulamaya konulmuştur. 5 yıldan bu yana devam eden proje kapsamında resmi-özel anaokulu, uygulama sınıfı, anasınıfı ve ilkokul öğrencilerine haftada 3 gün (Pazartesi Çarşamba ve Cuma) süt dağıtılmaktadır.
2016-2017 eğitim-öğretim yılı içerisinde Okul sütü projesi kapsamında Diyarbakır'da 1039 okulda veli izni alınmış toplam 169.880 öğrenciye süt dağıtımı planlanmıştır.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı işbirliğinde yürütülecek olan Okul Öncesi ve Temel Eğitim Birinci Kademe Okulları Kuru Üzüm Dağıtım programı kapsamında, Anaokulu, Uygulama Sınıfı ve Temel Eğitim birinci kademe öğrencilerine Okul Sağlığı Bilim Kurulu tarafından tavsiye edilen kuru meyve tüketim alışkanlığının kazandırılması, yeterli ve dengeli beslenmelerine katkıda bulunarak sağlıklı büyüme ve gelişmelerinin sağlanmasına yönelik "Okul Üzümü Akıl Üzümü" projesinin Bakanlar Kurulu'nda kabul edilmesinin ardından ülke genelinde haftada 2 gün (Okul sütü dağıtımı yapılan günlerin haricinde Salı ve Perşembe günleri) olacak şekilde "Okul Kuru Üzümü" dağıtımına başlandı.
26 Mayıs 2015 Salı günü ülkemiz genelinde eş zamanlı başlatılan bu program çerçevesinde 2016-2017 eğitim-öğretim yılı içerisinde Diyarbakır'da 1092 okulda veli izni alınmış 169.890 öğrenciye, kuru üzüm dağıtımı planlanmıştır.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü gıda kontrol görevlileri tarafından hem okul sütü hem de okul kuru üzümü için dağıtım öncesi, dağıtımda ve sonrasında her parti değişiminde ildeki dağıtım merkezinin deposunda ve her okulda sütlerin muhafaza edildiği yerler, saklama koşulları gibi gerekli kontroller hassasiyetle yapılmakta ve analiz edilmek üzere numune alınmaktadır.