Diyarbakır İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bünyesinde çalışan "Gıda Kontrol Görevlilerinin" risk esasına göre yürüttüğü denetim faaliyetleri kapsamında periyodik olan denetimlerini, Ramazan ayında artan tüketim sebebiyle ve vatandaşların güvenilir gıdaya ulaşmasını sağlamak amacıyla, temel besin maddesi olan ekmeğin üretildiği fırınlara, unlu mamül ve sade pide üretim yerlerine yönlendirildi.
Diyarbakır'da toplamda 551 Adet fırın, unlu mamül ve sade pide üretim yeri olup 2017 yılı başından itibaren toplam 455 ekmek, unlu mamul ve sade pide üreten işyeri denetlenmişken, 05.05.2017 tarihinde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü toplantı salonunda Ticaret İl Müdürlüğü, Büyük Şehir Belediye Başkanlığı ve Merkez ilçe Belediyelerinden temsilcilerin katıldığı toplantı sonucunda; yaklaşan ramazan ayı dolayısıyla denetim yetkisi olan bu kurumlarla işbirliği içerisinde Diyarbakır'da bulunan bütün ekmek, unlu mamul ve sade pide üreten işyeri denetiminin tekrarlanması kararı alındı. Planlanan bu denetimlerde fırınlar, sağlıklı ve kaliteli bir hizmet için genel düzen, hijyen, genel temizlik kuralları, alet, ekipman temizliği, kişisel temizlik, depolama ve muhafaza koşulları, gıda üretiminde kullanılan hammaddeler gibi kriterlerin yanı sıra iş yeri ruhsatı, satışa sunulan ekmeklerin gramajı ve gramaj fiyat uygunluğu yönünden de denetlenecek, bahsi geçen bu işyerlerinin denetimlerinin Ramazan ayı başlamadan tamamlanması planlanmaktadır. Denetimler öncelikle gıda üretim işyerini uyarıcı ve rehabilite edici olarak, iyi hijyen uygulamaları dikkate alınarak 5996 sayılı veteriner hizmetleri bitki sağlığı gıda ve yem kanunu çerçevesinde yapılacaktır.