Diyarbakır'ın adeta yarım ada pozisyonunda olan İlçesi Eğil'in 5 köyünde, 2009 yılında başlatılan 'organik tarım' meyvelerini vermeye başladı. Birbirlerine olan müthiş özgüveni ile badem, mercimek ve nohut yetiştiren köylüler, kendi markalarını bile aldı
DİYARBAKIR - 2009 yılında Diyarbakır'ın Eğil İlçesi'nde bulunan Ilgın, Balım, Sağlam, Kalecik ve Sarmaşık köylerinde başlatılan organik tarım, ilçede istenilen seviyelere gelmeye başladı.
2009 yılında ilçede başlayan organik tarım, şu ana kadar 8 bin 460 dönüme yayılmış durumda. Eğil'de 240 çiftçiye organik tarım desteği yapılırken, bu rakam önümüzdeki yıllarda daha da artacak. Eğil'in makus talihini değiştiren organik tarımla uğraşan köylüler, özellikle mercimek nohut ve badem ekiyor. Kendi markalarını bile alan köylüler, paketlemeyi de kendileri yapıyor.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Diyarbakır İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar, Ilgın köyünde organik tarıma başlanmasının nedeninin, yurt dışından alınan kırmızı mercimek talebini karşılamak olduğunu söyledi.
Atalar, "Sözleşmeli üretim modeli olarak 28 çiftçi ile bin 146 dekar alanda başlanmış, 2011 yılında organik ürün sertifikası alınmış ve daha sonra bakanlığımızın ve farklı ajansların birliklere verilen destekler ve hibe oranlarının yüksek olması Ilgın köyünde bulunan çiftçilerin ortak hareket etmeleri sebebi ile 2012 tarihinde Eğil Organik Üreticiler Birliği kuruldu.
2009 yılında organik tarıma başlayan üreticilerin kontrol sertifikasyon ücretleri firma tarafından karşılanmış, 2011 yılından sonra organik sertifika ücretleri bizzat Ilgın köyündeki üreticiler tarafından ortaklaşa toplanmıştır. Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığı'mızın organik tarımı yaygınlaştırma projesi kapsamında Diyarbakır il müdürlüğümüzün yapmış olduğu proje ile Ilgın köyünün de içinde bulunduğu Ilgın, Balım, Sağlam ve Kalecik köylerinde bulunan 242 çiftçi ve 9 bin 325 dekarlık alan organik tarım alanı ilan edilmiş ve bu alanın tüm sertifikasyon ücretleri il müdürlüğümüz tarafından karşılanmaktadır. Dicle havzasının organik tarım alanı ilan edilmesi ayrıca bakanlığımızın çevre amaçlı tarım arazilerinin korunması kapsamında desteklenmesi (çatak) hem bölgenin bakir olmasından hemde Diyarbakır'ın içme suyunun bu bölgeden karşılanması sebebiyle ilan edilmiş Diyarbakır'da yaşayan yaklaşık 1,5 milyon nüfusun daha temiz suyla buluşması'da hedefler arasındadır" dedi.
ÇİFTÇİLERİ TEŞVİK ETTİK
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Eğil İlçe Müdürü Mustafa Korkutan ise, çiftçilerin genellikle sağ denetim yaptıklarını ifade ederek, kendilerininde bunu sertifikalandırdıklarını söyledi.
Korkutan, "Çiftçilerimize eğitim verdik. Bunun önemini anlattık. Saf üretimin faydalarını anlattık. Onlarca farkına varınca bu üretime dahil oldular. Organik tarımda kesinlikle gübre ve ilaç kullanılmadı. 2009'dan bu yana organik tarım yapılıyor. Biz zaten Türk Patent Ensitüsü'nden marka aldık. 'Eğil Organik Tarım' markası aldık. 2011 yılında Eğil Organik Tarım Üreticiler Birliğini kurduk. Şu an 216 üyemiz var. Biz ürettiklerimizin çoğunu bu birlik vasıtasıyla satıyoruz. Şuan organik tarım olarak mercimek, nohut, badem, üzüm ve antepfıstığı var. Bunların hepsi sertifikalıdır" diye konuştu.
HEDEF TÜRKİYE PAZARI
Hedeflerinin ürettikleri organik ürünlerin sadece Diyarbakır pazarında değil, önce bölge, sonra tüm Türkiye pazarına sunmak olduğunu ifade eden Korkutan, şöyle dedi: "Şu an bizim herşeyimiz tamam.Pazar alanımızın genişlemesi lazım. GAP İdaresi ile ortak yürüttüğümüz proje kapsamında Ilgın köyünde çeşitliliğin artırılması adına 3 adet sondaj kuyusu açıldı. Bu sayede sulu tarım yapılarak, ona uygun ürün yetiştirilmesi amaçlanıyor. "
HASSAS BÖLGE İLAN EDİLDİ
Dicle Vadisi'nin hassas bölge ilan edildiğini ifade eden Korkutan, bu sayede çiftçilere yıllık 986 bin TL'lik destek sunulduğunu söyledi.
Korkutan, "Çiftçilerimiz bir yıl boyunca bu parayı alıyor ve almayada devam edecektir. Taşlı tarım arazilerin temizlenmesi kapsamında yaklaşık 5 bin 300 dekarlık alan taşlardan temizlendi. Bu araziler daha verimli hale getirildi. Biz organik tarımda çok yolkat ettik. Eğil'de müthiş bir potansiyel var. Kimse bu işe inanmıyordu" dedi.
20 TON BADEM HASADI YAPILDI
Köylülerin birbirlerini bu konuda desteklediğini ifade eden İlçe Müdürü Korkutan, Diyarbakır'da örneği olmayan bir projeye imza attıklarınbı dile getirdi.
Korkutan, şunları söyledi: "Meyvecilik yönünden hızla yayılan bir ivme kazandırdık. Geçen sene yüzde 30 verim düşüklüğü olmasına rağmen 20 ton badem hasatı yapıldı."
İSTANBUL VE İZMİR'DEN SİPARİŞ ALIYORUZ
2009 yılında İlçe Tarım Müdürlüğünden köylerine geldiklerini ifade eden köylü Ahmet Akkoyun, o zaman köylerinde organik tarım yapılması için herkesten görüş alındığını söyledi.
Akkoyun, "2009'dan bu yana organik tarım yapıyoruz. Bize doğru istikamet gösterildi. Çok başarılı olduk ve devam ediyoruz. Bir iş yapıldığı zaman doğru dürüst yapıldığında başarılı olunabiliyor. Biz bu durumdan son derece memnunuz. Organik tarımın oluşturulması için ilk olarak tanıtım amaçlı yapıldı. Daha sonra satışa yönelik yapıldı. Diyarbakır dışında İstanbul ve İzmir'den sipariş alıyoruz. İlçemizde bulunan marketlerimizede satıyoruz" dedi
HASTALIKLARIN ÖNÜNE GEÇİYOR
Bu projenin kendilerine çok faydalı olduğunu ifade eden Ahmet Şimşek ise, şöyle dedi: "Bize faydalı olan bu proje tabiki de ülkemize de faydalıdır. Ağırlıklı mercimek ve nohut yetiştiriyoruz. Yılda 500 kiloğram nohut ve bir ton mercimek yetiştiriyoruz. Bizim amacımız dünya pazarına açılmak. Bu proje çok sağlıklı bir proje. Organik ürünler hastalık oranını da düşürüyor. Zaten sağlıklı ürün yetiştiriyoruz. Kim sağlıklı olmak istiyorsa organik ürüne başvursun."