25 Kasım tarihinden itibaren 81 ilde eş zamanlı aktif tüm gıda kontrol görevlileriyle denetim seferberliği başlatıldı. Bu kapsamda Türkiye'nin 81 ilinde başlatılan denetimlerde birçok iş yeri denetlenmeye devam ediyor.
Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli'nin talimatıyla, yıl boyunca yürütülen denetim çalışmalarına ilave olarak Türkiye genelinde eş zamanlı başlatılan Denetim Seferberliği kapsamında gıda üretim, satış ve toplu tüketim yerleri ile okul kantin ve yemekhaneleri denetime tabi tutuluyor.
Mesai mefhumu gözetmeksizin gerçekleştirilen denetimlere İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Ertan Atalar'ın yanısıra Gıda ve Yem Şube Müdürü Dr. Berna Duman Aydın, Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü denetim ekipleri ve ilçe gıda kontrol görevlileri katıldı.
Ülke genelinde eş zamanlı olarak başlatılan ve 25 -30 Kasım tarihleri arasında yaklaşık bir hafta sürecek Denetim Seferberliği programına göre; ilk gün Et ve Et Ürünleri, ikinci gün Süt ve Süt Ürünleri, 3. Gün Ekmek ve Ekmek Çeşitleri ile Unlu Mamul üreten işyerlerinin denetimi tamamlanırken denetim seferberliğinin 4. Gününde Kasaplar ve Şarküteriler, Bakkal, Market ve Büfe denetlendi. 5. gün Okul Kantinleri ve Yemekhaneleri, 6. Gün ise Lokanta-Restoran, Dönerci, fast food, gibi toplu tüketim yerleri denetlenecektir.
Denetim Seferberliği kapsamında ekibin başında birçok işletmede denetim yapan İl Müdürü Atalar, Üretimden tüketime, tarladan sofraya kadar ürünlerin denetlendiğini, vatandaşın güvenilir gıdaya ulaşımı için özverili çalışmalar yürüttüklerini, halk sağlığının güvenliği için denetimlerin hız kesmeden devam edeceğini söylerken, yapılan denetim esnasında işletmelerin işletme kayıt belgelerinin olup olmadığı, fiziki ortamları, asgari teknik ve hijyenik şartları ile üretilen ürünlerin gıda mevzuatına uygunluklarını ve etiket bilgilerini kontrol ederken, işletme sahibi ve çalışanlarına gıda güvenliği, personel hijyeni vb. konularda bilgilendirme yaptı.
İl Müdürlüğü olarak yapılan denetim sayıları hakkında da bilgiler veren İl Müdürü Atalar, denetimlerin işletmelere yönelik risk esasına göre yapıldığını, 2018 yılı içerisinde 13 bin 243 adet denetim gerçekleştirdiklerini, 2019 yılı içerisindeki 11 aylık dönemde ise yaklaşık 12100 işletmede denetim gerçekleştirildiğini, 69 işletmeye yaklaşık 623 bin TL idari yaptırım uyguladıklarını dile getirirken, olumsuz durumlarda vatandaşlarımız Alo 174 Gıda Hattını aramaları gıda güvenilirliği ve tüketici menfaatleri açısından büyük önem arz ettiğini söyledi.