T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Diyarbakır’da Ramazan Ayı Nedeniyle Gıda Denetimleri Sıklaştırıldı

Yayın Tarihi : 12.06.2017

Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Ramazan ayı nedeniyle gıda denetimi yapıldı.

Diyarbakır Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Ramazan ayı dolayısıyla gıda denetimlerini sıklaştırıldı. Sabah saatlerinde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü koordinasyonunda denetim yetkisi olan Büyük Şehir Belediye Başkanlığı ve ilçe Belediyelerinden kontrol görevlilerinin de katıldığı komisyon eşliğinde Diyarbakır'da bulunan bütün ekmek, unlu mamul ve sade pide üreten işyeri denetimleri tekrarlandı.

Diyarbakır İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bünyesinde çalışan "Gıda Kontrol Görevlilerinin" risk esasına göre yürüttüğü denetim faaliyetleri kapsamında periyodik olan denetimler, Ramazan ayında artan tüketim nedeniyle, vatandaşların güvenilir gıdaya ulaşmasını sağlamak amacıyla, temel besin maddesi olan ekmeğin üretildiği fırınlara, unlu mamül ve sade pide üretimi yapan yerlere yönlendirildi.

Diyarbakır'da toplamda 551 Adet fırın, unlu mamül ve sade pide üretim yeri olup 2017 yılı başından itibaren toplam 455 ekmek, unlu mamul ve sade pide üreten işyeri denetlenmişken, Yapılan bu denetimlerde fırınlar, sağlıklı ve kaliteli bir hizmet için genel düzen, hijyen, genel temizlik kuralları, alet, ekipman temizliği, kişisel temizlik, depolama ve muhafaza koşulları, gıda üretiminde kullanılan hammaddeler gibi kriterlerin yanı sıra, satışa sunulan ekmeklerin gramajı ve gramaj fiyat uygunluğu yönünden de denetlendi.  Ramazan ayı başlamadan denetimleri tamamlanan bu işyerlerinin denetiminde öncelikle gıda üretim işyerini uyarıcı ve rehabilite edici şekilde, iyi hijyen uygulamaları dikkate alınarak 5996 sayılı veteriner hizmetleri bitki sağlığı gıda ve yem kanunu çerçevesinde yapıldı.

2016 yılı ramazan ayında Diyarbakır genelinde gıda üretim, satış ve toplu tüketim yerlerine toplam 1768 adet denetim gerçekleştirilmiş olup, "Bu yılki ramazan ayında da aynı hassasiyet içerisinde 81 gıda kontrol görevlisiyle denetimler gerçekleştirilecek. Tamamlanan fırın, unlu mamül ve sade pide üretim yeri denetimlerini takiben gıdaların üretim ve tüketiminde her aşamada gıda güvenilirliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalar kesintisiz olarak devam etmekle birlikte ramazan ayında artan gıda tüketimini fırsat bilerek uygun olmayan gıda ürünlerinin üretim ve satışını yapanlara fırsat vermemek için iftar saatlerine yakın saatlerde özellikle lokanta ve restoran gibi toplu tüketim yerleri başta olmak üzere bütün pastacılık ürünleri, şekerleme satış yerleri ve tatlı üretimi yapan işyerlerine yönelik denetimler gerçekleştiriliyor.

İhbarlar Değerlendiriliyor

Gıda kontrol hizmetlerinin önemli olan hizmetlerin başında yer aldığını kaydeden İl Müdürü Atalar, "Halk sağlığı her şeyin önünde gelir. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak gıda üretilen, tüketime sunulan her türlü işletmenin denetimleri gerçekleştirilmektedir. Bunlar risk esasına dayalı yapılmakla beraber ayrıca denetimlerimiz devam etmektedir. Alo 174 hattına gelen ihbarlar da değerlendirilmek suretiyle denetimler gerçekleştirilmektedir. Denetimlerde amaçladığımız insanların daha sağlıklı gıdaya ulaşabilmesinin önündeki engellerin tamamının yok edilmesi, bertaraf edilmesi. Bu kapsamda ilimizde 81 gıda kontrol görevlisi görev yapmaktadır ve özverili bir şekilde 7/24 esasına göre çalışmaktadırlar" dedi.

2017 yılı ilk 6 ayında 5 Bin 844 Denetim

Geçtiğimiz yıl 10 bin 614 denetim gerçekleştirdiklerini hatırlatan Atalar, "Bunun karşılığında 37 işletmeye 167 bin lira idari yaptırım cezası uygulanmıştı. Bu yıl ilk beş ayda 5 bin 844 denetim yapılmış olup Ramazan ayı içerisinde 963 tane denetim gerçekleştirilmiştir. Ramazan ayına yönelik özellikle denetimlerimizi sıklaştırmış bulunuyoruz. Ramazan ayını bazı durumlarda fırsata çevirmek isteyenler olabiliyor. Bunlara fırsat vermemek adına şu on günlük sürede 913 tane denetim gerçekleştirilmiştir. 11 adet işletmeye de ceza uygulandı olumsuzluğu tespit edilen. Yaptığımız çalışmalarda özellikle genel hijyen kurallarına, genel temizlik kurallarına, kişisel temizlik, kullanılan malzemelerin temizliği, hammaddelerin uygunluğu konularında çeşitli denetimler gerçekleştirilmektedir. Bu denetimler sadece ceza uygulamak adına yapılmıyor. İşletmelerin tamamının rehabilitasyonu da gerçekleştiriliyor. Burada sağlıklı gıdanın nasıl üretileceği ile ilgili bütün aşamaları hakkında eğitici ve öğretici bilgiler verilmek suretiyle işletmelerimizin normal standartların üzerine çıkarılması da hedefleniyor ve gerçekleştiriliyor" diye konuştu.