T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Aspir Tarla Gününde Aspir Hasadı Yapıldı

Yayın Tarihi : 8.08.2017

GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde düzenlenen Aspir Tarla Gününde Aspir hasadı yapıldı.

GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünde 04.08.2017 tarihinde düzenlenen Aspir Tarla Gününe GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehdi Sümerli, GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Dr. Şerif Kahraman,  Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz Mustafa Ertan Atalar ve Stajyer öğrenciler katıldı.

  Aspir Tarla Gününde konuşan İl Müdürümüz Atalar şunları dile getirdi:

 "Aspir susuz ortamda yüksek sıcaklığa ve düşük nem oranına dayanıklı bir bitki olduğundan özellikle yıllık yağış ortalamasının 350 mmᶟ'ün altında olduğu bölgelerde tarımda kullanılması gereken alternarif bir bitkidir. GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünün yapmış olduğu çalışma sonucunda susuz ortamda 200 ila 300 kg arasında verim elde edildiği görülüyor. Bunun çok iyi bir verim olduğunu söyleyebiliriz.  Oysa bin 100 ila 200 kg arası bir verim bekliyorduk. Bu umut verici bir durum. Biz de elimizden geldiğince bunu duyurmalıyız. Diyarbakır'ın yıllık yağış ortalaması 473 mmᶟ tür. Dolayısıyla bu bölgede aspir, nohut, mercimek ve buğdaya 200-220 kg ile eşdeğer bir verime sahip. Özellikle Orta Anadolu'da yağış miktarı az olduğundan nadas yöntemi uygulanmakta veya sadece buğday ve arpa ekimi yapılabilmektedir. İki senede bir çiftçinin300 kg buğday ve arpa ile gelir sağlaması mümkün değil. Bizim oradaki insanların derdine derman olmamız gerekiyor. Aspirin yıllık verimi 200 kg buğdayın bir buçuk iki katıdır.

Aspirin yaygınlaşması hem çiftçinin gelir artışını sağlayacak hem de ülkenin yakıt ihtiyacını karşılama noktasında dışa bağımlılığını azaltacak önemli, stratejik bir bitkidir. Bu nedenle arkadaşlarımızın da emeğine sağlık diyorum ve bereketli olmasını diliyorum."

Dr. Şerif Kahraman yerel çeşitler başta olmak üzere birçok çeşitle ilgili çalışmalar yaptıklarını, soğuğa dayanıklı kışlık çeşitlerin de bunlar arasında yer aldığını belirtirken İç Anadolu'da kışlık ekime geçilmesiyle bir yıl ekim bir yıl nadas yöntemi yerine bir yıl buğday, bir yıl aspir, bir yıl nadasa geçileceğini ve bu sayede birer yıl ara yerine iki yıl arayla nadas yapılacağını dile getirdi.

GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Mehdi Sümerli ise programda yaptığı konuşmada şunları ifade etti:

"Bu projeyi Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile birlikte yürütüyoruz. Burada gördünüz sadece bizim ektiğimiz alan. Çiftçilerimizin de tarlalarında bu şekilde Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzle birlikte demostrasyon çalışmaları yapıyoruz. Hem çiftçilerimiz görsün hem de yerinde siz öğrencilere gösterelim diye bu demostrasyon çalışmalarını oldukça önemsiyoruz.  Tabi sizler şanslısınız; çoğunuz belki aspiri ilk kez gördünüz hasadını da şimdi birlikte yapacağız. Aspir için ayrıca ekstradan bir alet ve ekipmana ihtiyacımız yok.  Buğday ve arpayı hasat ettiğimiz ekipmanlarla aspiri de hasat edebiliyoruz."

Yapılan Aspir hasadının ardından program sona erdi.