T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Eğil İlçesinde Sertifika Töreni Düzenlendi

Yayın Tarihi : 10.08.2017

Eğil'de Eğitimli Çiftçilerle Organik Meyve Yetiştiriliyor Projesi kapsamında yapılan eğitimin ardından Eğil İlçesi Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nde Sertifika Töreni yapıldı.

Eğil'de Eğitimli Çiftçilerle Organik Meyve Yetiştiriliyor Projesi kapsamında Eğil İlçesi Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nde 05.08.2017 tarihinde düzenlenen Sertifika Törenine Eğil İlçesi Kaymakamı Kürşad Atak, Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz Mustafa Ertan Atalar, Eğil Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü Engin Demirel, Eğil Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Suat Demirbaş ve Dicle Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Murat Ödoğlu katıldı.

 Eğitime katılan çiftçilere sertifikaları İlçe Kaymakamı Kürşad Atak, Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz Mustafa Ertan Atalar, Eğil Kaymakamlığı Yazı İşleri Müdürü Engin Demirel, Eğil Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Suat Demirbaş ve Dicle Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Murat Ödoğlu tarafından verildi.

Sertifika töreninde konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz Atalar:

"Diyarbakır tahıl ürünleriyle ön plana çıkan bir şehrimiz. Fakat biz son zamanlarda bunun değişmesi için uğraşıyoruz. Özellikle küçük araziye sahip olan kuzey ilçelerimizde meyveciliği ve sebzeciliği geliştirmek suretiyle daha fazla gelir elde etmeyi amaçlıyoruz. Tahıl üretimi ile meyve ve sebze üretimi arasında çok ciddi bir gelir farkı var. Bunun bir diğer kolu olan organik tarımla ilgili çalışmalarımız da hızlanmış durumda. Bugün Eğil İlçemizde organik tarım noktasında yapılan eğitim çalışmasını sertifika töreniyle tamamlıyoruz. 100'ün üzerinde kursiyerin katıldığı eğitim programında çiftçilerimiz organik tarımın başından sonuna kadar nasıl yapıldığını ve organik tarım yaparken dikkat edilmesi gereken tüm noktaları öğrenerek bu konuda donanımlı bir hale geldiler.

Çiftçilerimiz organik tarım yapmaya başlayarak hem sağlıklı beslenmenin ana unsuru olan organik ürünleri üretiyor, hem de normal ürünlere göre 2-3 kat daha fazla gelir elde ediyorlar. İçme suyunun bulunduğu havzalarda çevrenin kirletilmesini engelleyecek tarımın yapılması yani organik tarımın yapılması özellikle önemli. Bu nedenle organik tarımda bu bölge özellikle pilot bölge olarak seçildi. Çevre illerimize doğru genişleterek devam edeceğiz. 23 dekar alanda yapılan organik tarımı artırarak Diyarbakır'ı organik tarımda ülke genelinde birinci sıraya çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.

Eğil İlçesi Kaymakamı Kürşad Atak ise yaptığı konuşmada Eğil ilçesinin tarım potansiyeliyle göz dolduran bir ilçe olduğunu, bu potansiyelin ortaya çıkarılabilmesi için kuru tarımda sulu tarıma geçilmesinin oldukça önemli olduğunu dile getirirken; Diyarbakır'ın incisi olan bu güzel ilçenin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü başta olmak üzere GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının ve Kalkınma Ajansının katkılarıyla tarım potansiyelini gerçekleştireceğini belirtti.