T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İlimizde Dünya Gıda Günü Etkinliği ve Tarımsal Sulama Bilgilendirme Toplantısı Valimizin Katılımı İle Gerçekleşti

Yayın Tarihi : 25.10.2017

Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nce düzenlenen "Dünya Gıda Günü ve Diyarbakır'da Tarımsal Sulama" konulu bilgilendirme toplantısı 20 Ekim tarihinde İl Müdürlüğümüz konferans salonunda gerçekleştirildi.

Toplantıya Valimiz Hasan Basri Güzeloğlu, Vali Yardımcısı Hacı Hasan Gökpınar, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz Mustafa Ertan Atalar, Ziraat Odalarının temsilcileri, kurum müdürleri ve çiftçiler katıldı.

Program Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz Mustafa Ertan Ataların konuşması ile devam etti.

Atalar Açış Konuşmasında;

"Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) 16 Ekim 1945 de kurulmuş ve Türkiye 1948 yılında bu kuruluşa üye olmuştur. FAO'nun kuruluş tarihi olan 16 Ekim her yıl "Dünya Gıda Günü" olarak kutlanmaktadır. Dünya Gıda Gününün amacı; dünyada yaşanan ve küresel boyut kazanan açlığa karşı insanlığın ilgisini uyandırmak, duyarlı olmasını sağlamak, gıda kayıp ve israflarının azaltmak ve gıda güvenliğini sağlamak, bitkisel ve hayvansal kaynaklı gıdaların üretiminin artırılmasına dikkat çekmektir. Bu münasebetle FAO her yıl bir konu (tema) belirleyerek, konunun bütün dünyada tartışılmasını sağlamaktadır. 2017 Dünya Gıda Günü yılın teması açlık problemi yaşayan insanlar hakkında farkındalık yaratıp faaliyete geçilmesini sağlarken, herkesin gıda güvenliğine ve besleyici gıdalara ulaşmasını mümkün kılmak amacıyla "Göçün geleceğini değiştirin. Gıda güvenliğine ve kırsal kalkınmaya yatırım yapın." olarak belirlenmiştir. " dedi.

ATALAR Konuşmasına; "Her gece yaklaşık 800 milyon insan yatağa aç gidiyor. Bu, yaklaşık her dokuz kişiden biri demek. Geçtiğimiz yıl gezegenimizde herkesi doyurmaya yetecek kadar gıda ürettiğimizi öğrenmiştiniz ancak pek çok farklı sebepten ötürü insanlar yine de açlıktan muzdaripler. İki yıl önce, herkes için daha iyi bir dünya yaratmamıza ve 2030 yılına kadar açlığı ortadan kaldırmamıza yardımcı olmak amacıyla, 193 ülke Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ni (SKH) gerçekleştirme taahhüdünde bulundu. Ancak, dünya liderleri bunu tek başlarına başaramazlar. 17 sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri'ne erişebilmek, çiftçiden şirketlere, okuldan üniversitelere ve uluslararası kuruluşlardan size kadar herkesin sorumluluğundadır" şeklinde devam etti.

Özellikle Diyarbakır'da sulama yatırımları ile ilgili önemli bir aşamaya gelindi. Silvan Projesi ve akabinde Dicle Kralkızı Barajlarının tamamlanmak üzere tamamlanmış olması, Pamukçayı sulamalarının tamamlanmaya başlaması, şuanda da şebeke ihalelerini yapmış ve şebekeler döşenmeye başlanmasıyla beraber önümüzdeki günlerde sulamalar başlayacak. Sulamaların başlayacağı alanlarda bir reforma da ihtiyaç var.

Bu nedenle Sayın Valimizin bu konudaki tecrübeleri Şanlıurfa bölgesinde yaşanan sulamada yanlış uygulamalar sonucu meydana gelen çölleşmeyle alakalı olan bize vermiş olduğu talimatlar doğrultusunda; Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Diyarbakır DSİ 10.Bölge Müdürlüğümüz ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüzün ortaklaşa yürüteceği bütün ilçelerimizde bütün köylerdeki hem üreticiler hem de sulama sistemlerini kullanan ve satan kişiler dâhil olmak üzere, fazla sulamanın engellenmesi, daha etkin kullanımının sağlanması amacıyla bir yıl sürecek eğitimler vereceğiz.

Suyun daha etkin kullanılması ve gereksiz kullanımlardan kaçınılması çölleşmenin de engellenmesi adına eğitim çalışmaları başlattık ve bugün de ilk toplantısını yapıyoruz dedi.

Ataların konuşmasının ardında Valimiz Hasan Basri Güzeloğlu kürsüye teşrif ettiler.

Vali Güzeloğlu; Dünya Gıda Günü kapsamında, ülkemizin ve dünyanın önemli bir tarımsal merkezi olan Diyarbakır'da böylesi bir toplantıda sizlerle birlikte olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum diyerek konuşmasına başladı.

 Güzeloğlu, Türkiye'de tarımı konuşurken şüphesiz Diyarbakır'ın da Türkiye'nin tarımsal üretim altyapısında çok önemli bir zenginlik olduğunu unutmamalıyız. Bugün temel besin kaynağı ve üretimi olan buğdayda; Türkiye'nin 3. büyük üretimini gerçekleştiren, mercimekte Türkiye'nin en fazla üretiminde ilk sırada olan ve diğer temel gıda başlıklarında çok önemli bir üretimi gerçekleştiren bir büyük şehrimiz. Şüphesiz bu üretebileceğimizin sınırı değil; belki de en fazla yarısıdır. Çünkü Diyarbakır, verimli toprakları binlerce yıldır bereketle sulanan ovaları ile çok daha ötesini üretebilecek sadece ülkemiz için değil, dünya için de çok önemli bir gıda üretim merkezi olacak iddiadadır dedi.

Atatürk Barajı sonrası en büyük havza ve büyüklüğüne sahip Silvan projesi ile toprakların bugünkünün iki katı sulanabileceğini ve üretim kapasitesini çok önemli boyutlara ulaşacağını aktaran Vali Güzeloğlu, şunları kaydetti: Bugünkü etkinliğimizin 2. etabında gerçekleşecek bilinçli sulama eğitimi de tam da bu nokta da gerekli olacak, çünkü sadece toprağı su ile buluşturmak, takdir edersiniz ki yeterli ve anlamlı değil. Suyun toprakla buluşmasının öncelikle yönetilmesi, çiftçilerimizin bilgilendirilmesi, toprakla buluşan suyun doğru kullanılması ve ona bağlı ürün deseninin belirlenerek, o ürünlerin ihtiyacı kadar suyun toprakla bu anlamda buluşturulması gerekiyor. Ne aşırı, ne eksik sulama, ideal değil ve istediğimiz değil. Fazla su vererek ürünü arttırmak diye bir yanlışta sürdürebilir değil. Şüphesiz bu anlamda,  çok kısa bir süre sonra tamamlanacak ve inşallah Türkiye'nin Atatürk Barajı sonrası en büyük havza ve büyüklüğüne sahip Silvan projesiyle bugün kinin iki katı toprakları sulayabilecek Diyarbakır'ın üretim kapasitesi çok önemli bir boyutlara ulaşacaktır.

Şimdi bize düşen, bugün başlıyoruz Silvan projesi bir bütün olarak, bütün barajlarıyla bittiği zaman önce hangi ürün ve ekimi gerçekleştireceğiz. Bu çalışmayı İl Tarım Müdürlüğümüz, Dicle Üniversitemiz, üretici birliklerimiz ve bütün kurum ve kuruluşlarımızın işbirliğiyle çalışıyoruz. Şüphesiz ekilecek ve elde edilecek ürünün bir adım sonrasını da düşünüyoruz. Bu ürünün değerlendirilmesi tarım üretiminin ve sanayisinin girdisi olarak Diyarbakır'ı sadece salt üreten değil, ürettiğine katma değerine elde eden bir şehir ve sanayi altyapısına da dönüşmesinin çalışmalarını başlattık Dedi.

Bugün bizler gıdaya rahatça ulaşırken onları elde ederken, onlara ulaşamayan insanlarında olduğunu muhtaç ve erişemeyen milyonlar olduğunu unutmamamız lazım. Dünya Gıda Gününde bu duygularla etkinliğin gerçekleştirilmesine katkı sağlayan, her düzeyde işbirliğini gerçekleştiren başta İl Müdürüme, ekibine Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğüne, ekibine, Üniversitemize, öğretim üyelerine katılan siz değerli konuklarımıza teşekkür ediyor bu bilinçle gelecek her günümüzün, bugünden daha güzel olacağına dair inançla hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum" dedi.

Vali Güzeloğlu'nun konuşmasının ardından "Dünya Gıda günü ve Diyarbakır'da Tarımsal Sulama" ile ilgili sunum ve video gösterimi yapıldı.

İl Müdürlüğümüz Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü'nde görevli Veteriner Hekim Düriye Yalçın Erkek'in "Kimse Aç Kalmasın" adlı sunumunun ardından, Devlet Su İşleri 10. Bölge Müdürlüğü İşletme Bakım Şube Müdürü Yaşar Ceylan ve Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Yar. Doç. Dr. Neşe Üzen ve Kırsal Kalkınma ve Örgütlenme Şube Müdürlüğü'nde görevli Ziraat Mühendisi Murat Türker'in "Diyarbakır'da Tarımsal Sulama" ile ilgili sunumları ile toplantı devam etti.

 Soru ve cevapların ardından, katılımcılara sunulan ikramlarla etkinlik sona erdi.