T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Buzağılarda Bakım Beslenme ve Buzağı Hastalıkları Konferansına İlimiz Çiftçileri ve Üreticileri Büyük İlgi Gösterdi

Yayın Tarihi : 22.12.2017

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğümüz ile Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nin işbirliğiyle "Buzağılarda Bakım Beslenme ve Buzağı Hastalıkları" konferansı düzenlendi. 

Düzenlenen konferansa ilimiz çiftçileri, üreticileri ve Veteriner Fakültesi Öğrencileri büyük katılım gösterdi.

21 Aralık tarihinde Büyükşehir Öğretmenevi'nde gerçekleşen konferansa Vali Yardımcısı H.Hasan Gökpınar, Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Tahsin Kılıçoğlu, Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekanı Muzaffer Aydın Ketani, Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr.Hasan Maral,Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz Mustafa Ertan Atalar, Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Hasan Batmaz ve Doç. Dr. Hıdır Gençoğlu ile Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinden Doç. Dr. Hasan İçen,Bakanlığımıza bağlı kurum müdürleri ile akademisyenler,sivil toplum kuruluşları ve çiftçiler katıldı.

Açılışta bir konuşma yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürümüz Mustafa Ertan Atalar, Tarımın merkezi olan bu kadim şehrimizde, tarım sektöründeki yeniliklerin, gelişmelerin ve modernizasyonun; çiftçilere, üreticilere ve de tüm ilgililere tanıtılmasının büyük önem arz ettiğini belirterek;

Bu amaçla Buzağılarda Bakım Beslenme ve Buzağı Hatalıkları Konferansında Diyarbakır'da buluştuk. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de buzağı kayıpları oldukça önemli bir sorun olmakla birlikte, ülkemizde ciddi ekonomik kayıplara sebep olmaktadır. Buzağı kayıplarının gelişmiş ülkelerde % 20'lere kadar çıktığı, bu kayıpların dünya genelinde yüzde9 ila 67 arasında olduğu bilinmektedir. Doğumdan sonraki buzağılarda meydana gelen kayıplar sürü büyüklüğünü etkileyen nedenlerin başında gelmektedir. Önemli ekonomik kayıplara neden olan buzağı ölümlerinin önüne geçilebilmesi, yetiştiricilerimizin konu hakkında bilgilendirilmesi ve buzağı kayıplarına dönük farkındalığın oluşması amacıyla Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'müzün koordinasyonunda ve Dicle Üniversitesi Veteriner Fakültesinin katkılarıyla Buzağılarda Bakım Beslenme ve Buzağı Hastalıkları Konferansını düzenlemiş bulunmaktayız dedi.

Büyükbaş hayvancılık işletmelerinde devamlılığın ve karlılığın birinci altın kuralı hastalıkları önlemek ve yılda bir buzağı almaktadır diyen Atalar konuşmasına şöyle devam etti:

Ülkemizde hayvancılık işletmelerinin büyük bir çoğunluğunun klasik küçük aile tipi işletmeler olması, bakım ve beslenmenin yetersiz olması hayvancılıkla uğraşan insanların bu işi bir meslek olarak görmemesi nedeniyle gerek hastalıkların önlenmesi gerekse her yıl bir buzağı alınması mümkün olmamaktadır. Yapılan araştırmalarda buzağı ölümleri %15 ila 20 olup bu rakam 750 bin civarına denk gelmektedir. Bu nedenle çiftçiler hayvanlarının bulunduğu işletmelerde karlılıkta %38 seviyelerinde azalmaların olduğunu göstermektedir. Sürüdeki temel ve en önemli sınırlandırıcı etken neonatal yani Doğum sonrası buzağı ölümleridir. İlk aylarda görülen doğum sonrası buzağı ölüm oranları, toplam ölüm sonralarının %84'ünü oluşturur ve özellikle buzağıların yaşamının üçüncü haftalarında görülme oranı yüksektir. Bu konferansla birlikte ilimizdeki buzağı ölümlerinin büyük oranda azaltılması hedeflenmektedir.

Tarım ve hayvancılığın şehri olan Diyarbakır'ımız hayvan varlığı bakımından 437 bin büyükbaş, 1 Milyon 443 bin küçükbaş hayvan ve 101 bin arılı kovan varlığına sahiptir. Ayrıca manda sayısı 18 bin olup Türkiye de Manda varlığı olarak ikinci sırada yerimizi aldığımızı da belirtmek istiyorum.

2016 yılında buzağı desteklemesi kapsamında 20 milyon TL ödeme yapmıştır.

Şunu belirtmek isterim; şartlar ne olursa olsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak daima ve her koşulda kıymetli çiftçilerimizin, yetiştiricilerimizin ve de üreticilerimizin yanında olmayı sürdüreceğiz.

İl Müdürlüğü olarak iki ay öncesinde Buzağılarda Bakım Beslenme ve Buzağı Hastalıkları ile ilgili 10 bin adet broşür bastırdık. Bir farkındalık oluşturalım diye çalışmalarımızı her daim sürdürüyoruz.

Buzağılarla ilgili bilgilendirme toplantısında çok değerli hocalarımız bizim bildiklerimizin dışında da bilgiler verecekler.

Bu amaçla Buzağılarda Bakım Beslenme ve Buzağı Hastalıkları Konferansının düzenlenmesinde katkı sunan Dicle Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi hocalarına canı gönülden teşekkürlerimi sunuyorum. Dedi.

İl Müdürümüz Atalar'ın ardından bir konuşma yapan Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekanı Muzaffer Aydın Ketani ise üniversite olarak sadece öğrenci yetiştirme algısını yıkmak zorunda olduklarını ifade ederek, şunları söyledi: Bizler bir şekilde üniversiteden çıkmalıyız. Her zaman böyle üniversitede oturup aynı dersi anlatmanın yanında çiftçilerimizi de mutlak surette görmek ve onların sorunlarına da yanıt bulmak zorundayız. 'Buzağılar yaşasın ülkemiz kazansın' sloganıyla böyle bir konferansın düzenlenmesinde katkısı olan sayın valim ve il müdürüme teşekkürlerimi sunarım. Silvan projesinde istihdam edilecek 300 bin kişinin eğitimini Veterinerlik Fakültesi ve Ziraat Fakültesi olarak borç edindik. Gerekli hassasiyeti göstereceğiz. Yaklaşık olarak 500 bin civarında büyükbaş hayvanımız var. Yıllık süt üretimimiz 400 bin ton ancak sütün litresi 1.4 lira civarında ama biz bu sütü marketten aldığımız zaman 3 TL civarında. Burada maalesef üreticilerimiz değil bunu ambalajlayan, paketleyen kişiler kazanıyor. Maalesef Diyarbakır bölgemizde bunu işleyecek düzgün bir kurum yok. Hayvan sayısının çokluğu ve üretimin çokluğundan bahsederken biz kaliteyi ve markalaşmayı da beraber getirmeliyiz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba konuşmalarında sürekli  'ithal ete karşıyız diyerek, aslında Kendi üretimimizi, kendi hayvanımızı ıslah edebileceğimizi belirtmek istiyor. Avrupa ülkeleri tarım ve hayvancılığı asla göz ardı etmiyorlar. İngiltere'ye, Hollanda'ya bir et ya da et ürünü sokma şansınız maalesef yok. Kendi üretimlerini kendileri yapıyorlar. Buzağıların yaşaması için bir proje hazırlığı içerisindeyiz. Dicle Üniversitesi'nde bir hayvan hastanesi yaptırmak için, Kalkınma Bakanlığı'na Temmuz 2017'de 15 milyon TL'lik bir hayvan hastanesi ve tropikal araştırma laboratuvarı adı altında bir projeyi sunduk. İnşallah projemiz desteklenir ve üreticimizi dışarıya bağımlılıktan kurtaracağız. Üniversitemizin kapısı üreticilerimize 7 gün 24 saat açık. Üreticilerimiz bir proje hazırlarken bizi rahatsız etsin. Nasıl yapabilirim diye gelsinler. Ondan sonra bu işte pardon deme şansımız olmuyor. Çocuğu nasıl düşünürsek buzağılarımızı da o şekilde düşünmemiz lazım" diye konuştu.

"Buzağılarda Bakım Beslenme ve Buzağı Hastalıkları" konferansına konuşmacı olarak katılan Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Hasan Batmaz ve Doç. Dr. Hıdır Gençoğlu ile Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinden Doç. Dr. Hasan İçen Buzağılarda Bakım Beslenme ve Hastalıklar ile ilgili detaylı bilgileri çiftçi, üretici ve de tüm katılımcılarla paylaştılar.

Çiftçi ve üreticilerimizin büyük katılım sağladıkları ve Vali Yardımcısı H. Hasan Gökpınar'ın katılımıyla Sabah 9.30 da başlayan ve saat 16.00 a kadar devam eden Buzağılarda Bakım Beslenme ve Buzağı Hastalıkları Konferansı ilimizde büyük ilgi gördü. konferansa büyük katkı sağlamalarından dolayı konuşmacılara Vali Yardımcısı H.Hasan Gökpınar, İl Müdürümüz Mustafa Ertan Atalar ve Dicle Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekanı Muzaffer Aydın Ketani tarafından verilen plaket takdim töreni ve soruların cevaplandırılmasının ardından konferans sona erdi.