T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Gıda İşletmelerine Yönelik Denetimler İlimizde Aralıksız Devam Ediyor

Yayın Tarihi : 16.02.2018

5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında gıda maddelerinin teknik ve hijyenik şekilde üretim, işleme, muhafaza, depolama, pazarlama ve halkın gereği gibi beslenmesini sağlamak, üretici ve tüketici menfaatleri ile, halk sağlığını korumak üzere; gıda maddelerinin üretiminde kullanılan her türlü ham ve yardımcı maddeler, mamul gıda maddeleri ile yan ürünlerinin özelliklerinin tespit edilmesi, gıda maddelerinin gıda kodeksine uygunluğunun kontrol ve denetlenmesi, böylece tüketiciye güvenilir gıdanın arzı, tüketicinin daha iyi bilgilendirilmesi ve gıda endüstrisinin geliştirilmesi amacıyla gıda kontrol hizmetleri yürütülmektedir.

Bilindiği üzere kırmızı et insanlar için önemli bir protein kaynağıdır. Ancak son zamanlarda kırmızı etin fiyatındaki artıştan dolayı et sektöründe birçok hile yapılabilmektedir. Tüketicilerimizi tüm gıda ürünlerinde yapılabilecek hileli ve sağlıksız ürünlerden korumak amacıyla belli dönemlerde İl ve ilçe müdürlüğümüz bünyesinde çalışan gıda kontrolörleri tarafından yoğun ürün bazlı denetimler yapılacaktır. Ayrıca yine İl ve ilçe müdürlüğümüz bünyesinde çalışan gıda kontrolörleri, tüketicilere daha sağlıklı gıda maddelerinin ulaşması amacıyla yıl boyunca sıkı denetimler yapmaktadır. Uygun olmayan iş yerlerine 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu kapsamında idari yaptırımlar uygulanmaktadır.

12-14.02.2018 tarihleri arasında ilimizde faaliyet gösteren gıda üretim, toplu tüketim ve satış noktalarında (lokanta, büfe, kasap, yemek fabrikaları) et ve et ürünlerine yönelik 3 günlük yoğun denetimler yapılmıştır. Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü ve 17 İlçe Müdürlüğümüzde görevli 63 gıda kontrolörü tarafından söz konusu iş yerlerinde hijyen denetimleri yapılmış ve tüketiciye sunulan et ve et ürünlerinden numune alınarak laboratuvara gönderilmiştir. 12.02.2018-14.02.2018 tarihleri arasında et ve et ürünleri sunan iş yerlerinde yapılan denetim sayısı 583 ve alınan numune sayısı 541'dir.

Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak vatandaşlarımızın sağlıklı ve güvenilir gıda tüketimini sağlamak için yıl boyu denetimlerimiz sürmektedir. ''En iyi denetçi tüketicinin kendisidir'' sloganından yola çıkarak tüketicilerin uygun olmayan gıda işletmelerini ALO 174 GIDA HATTI'na bildirmeleri önem arz etmektedir.