T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Ramazan Ayı Dolayısıyla Gıda Denetimleri Yoğunlaştırıldı

Yayın Tarihi : 14.05.2018

Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bünyesinde çalışan Gıda Kontrol Görevlilerinin risk esasına göre yürüttüğü denetim faaliyetleri kapsamında yapılan denetimler, Ramazan ayında artan tüketim ve vatandaşların güvenilir gıdaya ulaşmasını sağlamak amacıyla, temel besin maddesi olan ekmeğin, unlu mamul ve sade pidenin üretildiği fırınlara yoğunlaştı.

Yıl boyunca tüketicilerin güvenilir gıdaya ulaşmaları amacıyla denetimlerini sürdüren Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü kontrol görevlileri Diyarbakır'da, ekmek ve ekmek çeşitleri üretimi, pasta, börek, hamur ve sütlü tatlılar gibi her türlü pastacılık ürünleri üretimi, sade pide üretimi, unlu mamuller üretimi yapan 608 işletmeye 2018 yılında toplam 773 denetim gerçekleştirdi.

Yaklaşan ramazan ayı dolayısıyla sıklaştırılan bu denetimlerde fırınlar, sağlıklı ve kaliteli bir hizmet için genel düzen, hijyen, genel temizlik kuralları, alet, ekipman temizliği, kişisel temizlik, depolama ve muhafaza koşulları, gıda üretiminde kullanılan hammadde gibi kriterler yönünden denetlendi. Ramazan ayı başlamadan öncelikle gıda üretim işyerini uyarıcı ve rehabilite edici şekilde, iyi hijyen uygulamaları dikkate alınarak 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu çerçevesinde yapılan denetimler tamamlandı.

Yine Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü gıda kontrol görevlileri ramazan ayı başlamadan bitirilmesi amacıyla, denetim yetkisi olan Büyükşehir Belediye Başkanlığı kontrol görevlileri ile işbirliği içerisinde şeker ve şekerli mamul satan ve ramazan paketi hazırlayan işletmelerin (market, toptancı, v.b.) denetimini hızlandırdı.

Denetimler ile ilgili bir açıklama yapan Diyarbakır Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Ertan Atalar şunları söyledi. "Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak 2017 yılı ramazan ayında Diyarbakır genelinde gıda üretim, satış ve toplu tüketim yerlerine toplam 1312 adet denetim gerçekleştirdik. Bu ramazan ayında da aynı hassasiyet içerisinde 89 gıda kontrol görevlisiyle denetimlergerçekleştirilecektir. Ramazan öncesi denetimleri tamamlanan fırın, unlu mamül ve sade pide üretim yerini takiben gıdaların üretim ve tüketiminde her aşamada gıda güvenilirliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalar kesintisiz olarak devam etmekledir. Ramazan ayında artan gıda tüketimini fırsat bilerek uygun olmayan gıda ürünlerinin üretim ve satışını yapanlara fırsat vermemek için iftara yakın saatlerde özellikle lokanta ve restoran gibi toplu tüketim yerleri başta olmak üzere gıda üretim, satış ve toplu tüketim yerleri Gıda Kontrol Görevlilerimizce denetlenecektir. Ayrıca "Ramazan paketi" adı altında muhtelif gıdaların bir arada yer aldığı paketlerin satış ve dağıtımının yapıldığı iş yerlerine yönelik de denetimleryapılacaktır.

2018 yılının başlangıcında et ve et ürünlerinde taklit ve tağşişin önüne geçmek amacıyla 12-14 Şubat 2018 tarihleri arasında ilimizde bulunan 583 gıda işletmesinden (lokanta, kasap, fast food ve yemek fabrikaları) kırmızı et ve et ürünleri (kıyma, döner, köfte, etli yemek, kebap, lahmacun harçları ve parça et) olarak satılan ürünlerden toplam 541 numune alınarak serolojik muayeneleri yaptırılmak üzere laboratuvara gönderdik. Laboratuvarda yapılan muayyene ve analiz sonuçlarına göre alınan numunelerin hiçbirinde tek tırnaklı etine rastlanılmadı.

2018 yılında 89 gıda kontrol görevlisiyle şimdiye kadar toplam 5389 denetim gerçekleştirdik. Denetimlerde sonucunda kriterlere uymayan işyerlerine toplam 1 milyon 114 bin 698 lira tutarında idari para cezası uygulandı. Bu ramazan ayında da geçmiş yıllarda olduğu gibi aynı hassasiyet içerisinde yoğun bir şekilde denetimlere devam edeceğiz. Gıda Tarım ve Hayvancılık

İl Müdürlüğü olarak tarladan sofraya gıda güvenilirliğini sağlamak temel görevimizdir. Ramazan ayındaki tüketim artışını fırsat bilerek uygun olmayan gıda ürünlerinin üretim ve satışını yapanlara asla fırsat verilmeyeceğiz. Diyarbakır halkının güvenilir ve sağlıklı gıdaya erişimini sağlamak için mesai mefhumu gözetilmeksizin denetimlerimizi gerçekleştireceğiz.  Denetimlerin yanında vatandaşlarımızında gıda tüketiminde daha bilinçli olmaları ve gıdayla ilgili şikâyetlerini 'ALO 174 Gıda Hattı' vasıtasıyla ilgili mercilere ulaştırmaları, bu çalışmaların amacına ulaşmasında önem taşıyacaktır. Bu vesile ile bütün vatandaşlarımıza hayırlı ramazanlar diliyorum."